Potápění
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Svaz potápěčů České republiky, zapsaný spolek
Na Strži 9/1837, 140 00 Praha 4
Telefon : 603419283
sociální sítě

Výsledky českých sportovců

Hry sportovec disciplína umístění
Vratislav 2017 Jakub Jarolím 50 m kraul bifins (Závod)
2
Vratislav 2017 Jakub Jarolím 100 m kraul bifins (Závod)
3

Profil sportu

Potápění je sportovní činnost, kdy se člověk pohybuje pod vodní hladinou buď s dýchacím přístrojem nebo bez přístroje (jen na nádech, či se šnorchlem nebo freediving). Potápění se provádí buď rekreačně (sportovně) nebo komerčně (profesionálně).

První zmínky o tomto sportu pocházejí z období Assyrské říše, tehdy šlo o praktické využití potápění – lov perel apod. Později popsal Aristoteles užití potápěčského zvonu a ve starověku se potápěči účastnili bitev na moři.

Potápění můžeme rozdělit na sportovní šnorchlování (snorkeling), freediving (volné potápění na nádech), potápění s přístrojem (scubadiving), rekreační potápění, technické potápění, vrakové potápění či jeskynní potápění. Závodní potápění pak obsahuje tyto mezinárodní disciplíny: podvodní rugby, podvodní hokej, lov na nádech, orientační potápění, plavání s ploutvemi, podvodní střelbu na terč, podvodní fotografování i filmování a apnoe (potápění na nádech).

U nás se potápěním zabývá Svaz potápěčů České republiky, Český svaz potápěčů a Svaz potápěčů Moravy a Slezska. Ve světě potápění zaštiťuje Světová potápěčská konfederace CMAS - Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (též World Diving Federation), která byla založena v roce 1959.

Disciplíny

  • 50 m kraul bifins (muži)
  • 100 m kraul bifins (muži)
  • 200 m plavání s ploutvemi (muži)