Billiard
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Českomoravský billiardový svaz
Zátopkova 100/2, 16017 Praha 6 - Strahov
Telefon : 608222519
Kontakty
e-mail : gs@cmbs.cz
web: www.cmbs.cz
sociální sítě

Profil sportu

Billiard je jiné pojmenování kulečníkového sportu. Jde o technicky náročný dovednostní sport, při kterém se tágem strká do koulí, které leží na stole potaženém plátnem. Terminologie a rozdělení typů billiardu se ve světě liší. Jisté však je, že existují tři základní druhy kulečníku.

Karambol se hraje na neděravém stole s ostrými pogumovanými hranami. Stůl na pool má šest děr a hraje se na něm mimo jiné i nejrozšířenější kulečníková hra na světě – eight-ball. Kromě toho se poolový stůl využívá k nine-ballu, straight poolu a bank poolu. Mezi kulečníky patří i snooker, který se však od ostatních typů této hry liší velikostí stolu či počtem koulí.

V naší zemi existuje Českomoravský billiardový svaz. Jde o občanské sdružení, které organizuje kulečníkové soutěže v celé České republice. Do české billiardové sítě je zapojeno asi 130 klubů, oddílů či TJ ve všech krajích. Svaz nabízí zájemcům soutěže ve všech třech zmíněných disciplínách. Nejlepší čeští kulečníkoví hráči se zúčastňují mistrovství Evropy i světa.