Rugby
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Česká Rugbyová Unie
U Vojtěšky 11, 162 00 Praha 6
Telefon : 739224211
sociální sítě

Výsledky českých sportovců

Hry sportovec disciplína umístění
Krakov 2023
turnaj (Turnaj)
3

Profil sportu

Ragby, míčový sport, který vznikl v anglickém stejnojmenném městě Rugby v roce 1823, se vyvinulo přímo z fotbalu. A to konkrétně tak, že při hraní fotbalu jednoho ze studentů omrzela pravidla a tak míč vzal do rukou a přeběhl s ním celé hřiště. Mezi nimi se nacházel i zakladatel ragby William Webb Ellis, po kterém je pojmenována i slavná trofej pro vítěze mistrovství světa, jež se pořádá stejně jakou olympiáda jednou za čtyři roky.

Tento typický sport prestižních anglických univerzit je často nazýván také jako "barbarský sport, který hrají gentlemani" a je bezpochyby jedním z nejtvrdších sportů založených na přímém kontaktu hráčů.

Zakladatelem českého ragby je autor Ferdy Mravence Ondřej Sekora, který jako první přeložil pravidla hry z francouzštiny. Česká rugbyová unie byla založena v roce 1926.

Cílem hry je dopravit míč nesením nebo kopáním do soupeřova brankoviště a tam jej položit. Hráči si mohou míč podávat, běžet s ním, kopat do něj, přihrávat si jej, ale nesmějí si jej házet dopředu. Hráč smí být atakován soupeřem, pouze pokud nese míč.

Mezi nejlepší světová mužstva patří týmy Anglie, Francie, Austrálie, Nového Zélandu a Jihoafrické republiky.

Specifickým fenoménem je pak národní družstvo Nového Zélandu, které se proslavilo svým předzápasovým rituálem- impozantním tancem maorských válečníků Haka.

Do programu olympijských her pak bylo zařazeno ragby 7´s, neboli ragby o sedmi hráčích a to konkrétně od roku 2016.

Disciplíny

  • turnaj (muži)
  • turnaj (ženy)
  • turnaj 12 týmů (muži)
  • turnaj 12 týmů (ženy)