Do Vancouveru vyráží rekordní výprava

Vancouver 2010
Vancouver 2010
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Je to schváleno! Na olympiádu ve Vancouveru pojede nejpočetnější česká výprava v dějinách zimních Her. Do Kanady odcestuje 88 sportovců, jejichž nominaci ve čtvrtek schválilo plénum Českého olympijského výboru.

Na olympijské hry 2006 v Turíně čítala výprava o pět sportovců méně. Je ovšem ještě možné, že rekordní osmaosmdesátka se brzy ještě o nějaké jméno rozšíří. Mezinárodní lyžařská federace FIS totiž až v pondělí přerozdělí volné kvóty, takže by se štěstí mohlo usmát ještě na další české sportovce.

Podmíněně je zatím nominována akrobatická lyžařka Nikola Sudová. V lednu si přetrhla křížový vaz v koleni a do 3. února musí lékařský tým olympijské výpravy rozhodnout, jestli česká naděje bude schopná vydat se do olympijských bojů.

Plénum ČOV také schválilo jména osob doprovodu, kterých do Vancouveru odletí 94. Společně se sportovci tedy výprava momentálně čítá 182 jmen. Nejostřílenějším borcem bude bobista Jan Kobián, který letí už na svou pátou olympiádu (zatím největší úspěch 8. místo v dvojbobu v Naganu 1998), naopak poprvé okusí olympijskou atmosféru 42 českých sportovců. Hry se uskuteční od 12. do 28. února.

Na jednání pléna byli také přijati noví členové ČOV. Olympijská rodina se rozrostla o Českou golfovou federaci a Českou rugbyovou unii. Cenu Gutha-Jarkovského za rok 2009 pak dostal žokej Josef Váňa.

Kompletní nominace ke stažení
Fotogalerie z jednání pléna

-ted-


líbil se ti článek?