Část české výpravy je v dějišti olympijských her mládeže, z Lausanne chtějí medaile

YOG 2020
YOG 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

První část české výpravy je v Lausanne, dějišti třetího ročníku Olympijských her mládeže, které se budou konat od 9. do 22. ledna. Vládním speciálem dnes odletěla do Švýcarska více než třicetičlenná skupina, v níž nechyběli hokejisté i hokejistky, reprezentanti v curlingu či talentovaný krasobruslař Daniel Mrázek. Česká výprava celkem čítá 139 členů, sportovců je 74, nejvíc v historii.

Na minulých hrách v Lillehammeru česká výprava vybojovala dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Tehdy uspěli stříbrní krasobruslaři Anna DuškováMartinem Bidařem a hokejistky, a bronzoví akrobatická lyžařka Klára Kasparová a sdruženář Ondřej Pažout. „O obhajobě se mluvit nedá, protože jsme o čtyři roky jinde, ale věříme, že od našich sportovců uvidíme kvalitní výkony,“ upozornil před odletem šéf výpravy Martin Doktor.

Hokejistky však v cenný kov věří a doufají dokonce v ten nejcennější. „Dojem z přípravy mám velmi dobrý, doufám, že urveme nějakou tu medaili, nejlépe zlatou. Budeme obhajovat stříbro, ale je to úplně jiný tým, tak uvidíme,“ uvedla kapitánka reprezentace do 16 let Andrea Trnková.Česká výprava je šestou nejpočetnější, více sportovců mají Švýcarsko, Rusko, USA, Německo a Kanada. Celkem bude v Lausanne, ve Svatém Mořici a okolí soutěžit rekordních 1872 sportovců z rekordních 79 zemí.

„Máme co do počtu rekordní výpravu o skoro dvacet sportovců. Pro všechny to bude obrovská motivace, zažijí olympijskou atmosféru, připraví je to na jejich kariéry. V Čechách je hned několik úspěšných a vrcholových sportovců, kteří prošli těmito mládežnickými soutěžemi. Věříme ve slušný výsledek, ale mým cílem je ale dojet ve stejném počtu i zpátky a hlavně ve zdraví,“ usmíval se Doktor.

V české nominaci jsou mimo jiné například skikrosařka Diana Cholenská, lyžařka Barbora Nováková, freeskieři Matěj ŠvancerŠtěpán Hudeček, skokanka na lyžích Štěpánka Ptáčková, Mathias Vacek, který jezdí v létě na silničním kole a v zimě na běžkách, talentovaná snowboardkrosařka Sára Strnadová, biatlonisté včetně Gabriely Masaříkové, dcery čtvrtého biatlonisty z OH v Naganu Ivana Masaříka, či rychlobruslařka Kateřina Macháčková ze Žďáru nad Sázavou, kterou připravuje Petr Novák.

„Pro reprezentanty to ale nebude jen o sportu, ale hodně o výchově. Sportovci mohou projít různými vzdělávacími semináři či přednáškami, ale také diskusemi se slavnými sportovci, kteří mohou být jejich vzory a budou na místě,“ doplnil Doktor.

Na programu je také skialpinismus jako úplně nový sport. Pěti novými disciplínami jsou ženská severská kombinace, ženské dvojboby, mixový hokejový turnaj 3 na 3, Big Air lyžařů a snowboardistů.

Podívejte se na video z posledních zimních Olympijských her mládeže v Lillehammeru.

líbil se ti článek?