VV ČOV: Pro Tokio řešíme nejdražší účast českého olympijského týmu v historii

Tokio 2020
Tokio 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Až o dvacet procent vyšší mohou být náklady na olympijské hry v Tokiu 2020 oproti minulým letním hrám v brazilském Riu 2016. Shodl se na tom Výkonný výbor Českého olympijského výboru (ČOV) při projednávání prvního návrhu rozpočtu na příští rok. Důvodem jsou extrémně vysoké náklady na pobyt v japonské metropoli, jednom z nejdražších měst na světě. Výkonný výbor ČOV schválil také zásady nominace na olympijské hry a předpokládá, že výprava bude mít zhruba 200 lidí včetně osob doprovodu. Aktuálně má Česká republika jistých již 35 míst pro sportovce.

“V Japonsku jsou snad nejvyšší nájmy na světě, vysoké jsou i další náklady. Řešíme nejdražší účast českého olympijského týmu v historii,” řekl předseda ČOV Jiří Kejval. “Pro nás je důležitý každý detail v přípravě sportovců, aby podali co nejlepší výkon. Mluvíme o aklimatizačních kempech, adaptaci a ochranu proti očekávaným vysokým teplotám a vlhkosti, lékařském a fyzioterapeutickém zabezpečení a dalších detailech,” dodal Kejval.

“Český olympijský výbor proto hledá maximální možné úspory a synergie, abychom dostali náklady na přijatelnou úroveň,” uvedl Kejval. ČOV proto chce upustit od komerčního pronájmu prostor pro Český dům a jedná s českým velvyslanectvím o bezplatném využití tamní ambasády k těmto účelům. “Komerční nájmy se v Tokiu totiž dostávají úplně do jiné dimenze. Bavíme se o částkách v milionech dolarů,” řekl Kejval.

Tokio se podle průzkumů Cost of Living umístilo dokonce na čtvrtém místě nejdražších měst světa. Ceny v Tokiu jsou pro běžný život násobně vyšší než v Praze. “Oproti Riu jsou náklady dokonce desetinásobné,” doplnil Kejval.

Jmenovitou nominaci na OH navrhují svazy na základě splněných kritérií MOV a příslušné mezinárodní sportovní federace. O nominaci rozhodne plénum ČOV na konci června. Konečný termín pro plnění nominačních podmínek ČOV je 3. července, o tři dny později je poslední možnost odeslat jmenovitou nominaci a přihlášku do soutěže. Olympijské hry začínají 24. července.

líbil se ti článek?