Českou výpravu pro první Světové plážové hry tvoří třináct sportovců

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Na prvních Světových plážových hrách, které pořádá Asociace národních olympijských výborů ANOV, bude Českou republiku reprezentovat třináct sportovců. V Kataru se od 12. do 16. října 2019 představí dálkoví plavci včetně Matěje Kozubka, čtvrtého z letošního mistrovství světa, karatistka Veronika Mišková, skateboardista Jan Tomšovský nebo vodní lyžař Martin Kolman. Triatlonista Tomáš Svoboda bude závodit v aquathlonu a chybět nebudou ani plážové volejbalistky, které v Dauhá čekají nezvykle souboje čtyřčlenných týmů.

„Bude to zajímavá akce a těším se na ni. Přeci jen je pro nás vnitrozemce výjimečné jet na plážové hry. Zároveň je to úplně nová sportovní událost, takže nevíme do detailu, co očekávat. Jestli půjde spíše o festival, který přinese trochu jiný pohled na sport, nebo tato akce bude mít parametry olympijských her – což je pravděpodobné vzhledem k tomu, že ji pořádá Asociace národních olympijských výborů,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výpravy. „Některé známé sporty se představí v méně tradičním pojetí, třeba plážový volejbal se bude hrát ve čtyřech. A zároveň se bude soutěžit

v nových olympijských sportech pro Tokio 2020, jako v našem případě ve skateboardingu nebo karate–kata.“

Ze San Diega do Kataru

První Světové plážové hry měly původně proběhnout v kalifornském San Diegu, nicméně se kvůli nedostatku finančních prostředků na jejich pořádání ve slavném plážovém centru přesunuly do Kataru. Slavnostní zahájení proběhne 12. října 2019, již o den dříve startují turnaje v plážovém fotbalu a házené. Celkem se představí 1240 účastníků ze stovky zemí, bojovat budou o 350 medailí. Soutěže ve třinácti sportech budou probíhat ve dvou centrech. Pláž Katara uvítá z českého pohledu skateboarding, dálkové plavání, aquathlon, vodní lyžování a karate, sportovní komplex Gharafa Beach pak plážový volejbal.

„Když jsem před rokem zjistil, že je možné se nominovat, moc jsem se těšil, protože triatlon se zrodil v 70. letech právě v San Diegu. Ale těším se pořád, i po přesunu do Kataru. Pojedu tam rád, protože jsem kvůli téhle akci závodil celý rok v aquathlonu, závody se mi povedly a v nominačním žebříčku jsem byl první,“ řekl triatlonista Tomáš Svoboda, kterého do Kataru v trenérské roli doprovodí i jeho bratr–dvojče David. Olympijský vítěz v moderním pětiboji je totiž jeho tréninkovým parťákem a oporou při závodech.

Svobodu v Kataru nezvykle čeká závod na 5 kilometrů běhu, dva kilometry plavání a znovu na 5 kilometrů běhu. „Mám radost, že delší závod mi hraje do karet, ale zároveň tuhle vzdálenost půjdu úplně poprvé. Bude tam horko a sucho, ale to mi nikdy nevadilo. Podmínky jsou pro všechny stejné,“ dodal vlajkonoš české výpravy na Evropských hrách v Baku 2015.

Dálkový plavec Kozubek navýšil tréninkové dávky

Také dálkovému plavci Matěji Kozubkovi se daří. Na mistrovství světa byl čtvrtý na pětikilometrové trati, kterou poplave také na Světových plážových hrách. Vedle toho jako první český závodník vyhrál seriál Evropského poháru.

„Plážové hry zase budou něco jiného, než co mám za sebou, ale budu se na ně muset ještě připravit, měl jsem pauzičku. V Kataru bude teplá voda, já mám radši trochu studenější, ale na krátký závod by to nemělo vadit,“ líčil Matěj Kozubek.

Úspěšnou sezonu připisuje navýšení celkového času stráveného ve vodě v tréninku – měsíčně uplave na 300 kilometrů. K tomu se věnuje suché přípravě v podobě běhu i kompenzačních cvičení. Zároveň dokáže skloubit sport se studiem. „Přešel jsem na zemědělku a teď se mi daří jak v plavání, tak ve studiu,“ dodává.

Karatistka Veronika Mišková, dvojnásobná účastnice Evropských her, je momentálně v Japonsku, kde se její sport příští rok představí na olympijských hrách. Také ona se do Kataru těší na souboj se Španělkami nebo Italkami. Olympijská premiéra čeká v Tokiu 2020 i skateboarding. „A já jsem sám zvědavý, jak to bude v Kataru vypadat, je to první skateboardová akce pod olympijskými kruhy,“ řekl Jan Tomšovský.

Na vodních lyžích, ve skocích, se představí Martin Kolman, čerstvý mistr světa a momentálně dvojka světového žebříčku
v kombinaci, tedy součtu tří disciplín, do nichž vedle skoků patří také slalom a triky.

Nominace na první Světové plážové hry v Kataru (12.–16. října 2019), dálkové plavání: Matěj Kozubek, Vít Ingeduld, Alena Benešová, karate–kata: Veronika Mišková, aquathlon: Tomáš Svoboda, plážový volejbal 4x4:Daniela Resová, Markéta Svozilová, Karolína Řeháčková, Anna Širůčková, Kylie Janelle Neuschaeferová, Marie-Sára Štochlová, vodní lyžování–skoky:Martin Kolman, skateboarding: Jan Tomšovský.

líbil se ti článek?