Česká výprava se na Pražském hradě oficiálně přihlásila na olympiádu do Tokia

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Prezident republiky Miloš Zeman doprovodil oficiálním dopisem přihlášku Českého olympijského týmu na Hry XXXII. Olympiády v Tokiu 2020, kterou 330 dnů před zahájením her podepsal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Slavnostního aktu v prostorách Míčovny v Královské zahradě Pražského hradu se zúčastnil i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga a nechyběl také předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

„Je velmi symbolické, že přihlášku podepisujeme právě v budově, která byla už od 16. století zasvěcena sportu,“ řekl Jiří Kejval. „Minulá olympiáda v Tokiu byla pro naše sportovce jednou z nejvýznamnějších v historii, neboť jsme získali čtrnáct medailí a v pořadí národů skončili devátí. Věřím, že i tentokrát budeme svědky skvělé oslavy sportu.“

„Pro Japonsko je pořádání her výzvou. Sport se technologicky posouvá a mě těší, že řada českých sportovců spolupracuje s našimi univerzitami a snaží se následovat technologický pokrok, který je pro úspěch nezbytný,“ doplnil Robert Plaga. „Československo mělo v roce 1964 velké úspěchy, v Tokiu vylétla hvězda Věry Čáslavské. Věřím, že příští rok Tokio zrodí další českou sportovní hvězdu.“

Prezident republiky Miloš Zeman popřál české výpravě hodně štěstí a připomněl, že po skončení olympiády rád přivítá na Pražském hradě všechny sportovce, nikoliv pouze medailisty. „Naší povinností je přijmout také realizační týmy, kterým se nedostává takové mediální pozornosti. Přitom právě oni mají po samotných sportovcích na úspěchu ten největší podíl,“ uvedl prezident.

Účast na olympiádě má zatím jistou plavecká štafeta a 12 dalších individuálních sportovců, většinu sportů ale teprve nominace čekají.

Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor doufá, že by se v Tokiu mohlo představit až 120 českých reprezentantů.

„Budu rád, pokud se k tomuto číslu přiblížíme. Důležité je, kolik nominovaných budeme mít příští rok v červenci. Více jak 120 míst bychom považovali za velký úspěch,“ řekl Doktor.

Olympijské hry v Tokiu začínají 24. července příštího roku. Češi budou navazovat na deset cenných kovů, které vybojovali na minulých letních hrách v brazilském Riu.

líbil se ti článek?