Český olympijský výbor ocenil sportovní legendy

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Čtyři významné sportovní osobnosti ocenil Český olympijský výbor v průběhu slavnostního koncertu Mistři mistrům ke 120. výročí svého vzniku. Plakety převzali trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný a dvojnásobný veslařský olympijský medailista a předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský. In memoriam byli oceněni sedminásobná olympijská vítězka v gymnastice Věra Čáslavská a olympionik, sokol a odbojář František Pecháček.

„Všichni vynikali ve sportu na té nejvyšší úrovni, ale zároveň mají obrovský přesah. Jsou to opravdové osobnosti, kterých si vážíme. Věra Čáslavská je sedminásobnou olympijskou vítězkou, ale navždycky zůstane i symbolem vzdoru a lidskosti. Olda Svojanovský už roky udržuje komunitu českých olympioniků a zapojuje je do akcí pro širokou veřejnost. Jan Železný podporuje další generace sportovců jako trenér, ale také se jako prezident České olympijské nadace věnuje pomoci dětem, které by si jinak vzhledem k finanční situaci nemohly dovolit sportovat,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Poslední oceněný, František Pecháček, byl v roce 1920 jako člen družstva gymnastů čtvrtý ve víceboji na olympijských hrách v Antverpách. O dva roky později se stal mistrem světa. Byl autorem nejslavnější sokolské sletové skladby Přísaha republice, kterou v rámci X. všesokolského sletu v roce 1938 předvedlo na Strahovském stadionu 30 000 mužů jako nejsilnější demonstraci odhodlání národa bránit Československo.

Po okupaci v březnu 1939 se stal zemským velitelem odbojové organizace Obec sokolská v odboji. Patřil mezi hlavní podporovatele uskutečnění atentátu na Reinharda Heydricha. Byl zatčen, mučen a následně popraven v Mauthausenu v roce 1944.

„Olympismus přesahuje prostou fyzickou zdatnost. Nejsou to jen medaile, ale také smysl pro spravedlnost, fair play, vytrvalost, odolnost, nezištnou pomoc, práci v týmu. Mezi olympioniky a sportovci bylo a je mnoho statečných lidí, kteří se nebojí ozvat, když cítí nespravedlnost. Nasadit i vlastní život, když je vlasti nejhůř. Sport formuje tento národ. Spojuje ho, reprezentuje v zahraničí. Proto jsme ocenili osobnosti, které ztělesňují tento životní styl,“ dodal Jiří Kejval.

Medailonky všech oceněných sportovních osobností najdete zde.

Výjimečný koncert k oslavě založení ČOV

Olympismus také propojuje sport a umění. „Málokdo možná ví, že do roku 1948 se konaly na olympijských hrách nejen soutěže sportovců, ale dokonce i básníků a hudebníků. My k sobě patříme,“ řekl houslový virtuóz Václav Hudeček, který byl jednou z hlavních hvězd slavnostního koncertu Mistři mistrům.

Vedle něj na počest 120. výročí založení ČOV vystoupili také další výjimeční hudebníci, kteří proslavují Českou republiku ve světě podobně jako sportovci – klavírista Ivo Kahánek, houslista Jan Mráček nebo hornista a dirigent Radek Baborák, který je zároveň uměleckým vedoucím účinkujícího orchestru Česká sinfonietta. Mezi sólisty nechyběl také slovenský houslista Dalibor Karvay.

Během koncertu, který se konal s podporou společnosti Sazka a připravila ho Akademie klasické hudby, pořadatel mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, zazněla díla od Wolfganga Amadea Mozarta, Fryderyka Chopina či Antonína Dvořáka a dalších významných skladatelů.

Na oslavu, které se zúčastnila řada českých sportovců, přijel i předseda Evropských olympijských výborů Janez Kocijančič či zástupci národních olympijských výborů.

K oslavám patří kniha i výstava

Oslavy výročí založení Českého olympijského výboru probíhají po celý rok 2019. Na konec června je naplánován křest knihy ke 120 letům ČOV: Nemůžeš? Přidej! Výpravná obrazová a textová publikace, která popisuje příběh českého olympismu v souvislostech, vyjde v nakladatelství Euromedia. Čtenářům nabídne dosud nepublikované fotografie i zajímavá fakta a čtivý popis sportovní historie od založení ČOV Jiřím Stanislavem Guthem-Jarkovským až po novodobou sportovní historii.

Propojení generací zase přináší projekt Příběhy našich olympioniků, během kterého účastníci Olympiády dětí a mládeže společně se svými spolužáky popisují olympijskou cestu československých sportovců – například běžců na lyžích Lukáše BaueraKvěty Peckové, atletů Imricha BugáraŠárky Kašpárkové či sportovního střelce Jana Kůrky. Dokumenty vznikají ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum.

Na podzim, s blížícím se výročím 30 let od Sametové revoluce, se v Praze uskuteční venkovní výstava fotografií s podtitulem „Československé devítky a sport“, která připomene významné mezníky moderního českého státu a sportu.

líbil se ti článek?